I sykling kreves det mye kontroll og stabilitet i mage og rygg for å ha en god sittestilling og unngå “vingling”. En sterk kjernemuskulatur er viktig for å få maksimal kraft ned i pedalene. I tillegg gir sykling en veldig statisk belastning på overkropp og det er vanlig med plager i rygg, nakke og skuldre.

Vi har fått hjelp av David Bombeke (Cadel Evans sin fysioterapeut) og det norske sykkelhåpet Sebastian Ferner Johansen (Team People4you) til å velge ut noen gode prestasjonsfremmende og skadeforebyggende øvelser i Redcord. Les hvordan Cadel Evans bruker Redcord i sin trening her

Mageliggende Hoftefleksjon med saksing 
Styrke og mobilitet hofte + kontroll skuldre.


Støtte på albuer eller stå i handstående planke med stropper ved ankel. Trekk vekselvis knærne mot brystet i en sykkelbevegelse. Fokus på god kontakt med mage og unngå svai i rygg.

Mageliggende Hoftefleksjon med strake bein
Samspill mellom mage/rygg og hoftefleksorer.


Utgangsstilling: mageliggende planke med støtte på albuer og stropper ved ankel. Trekk føttene mot brystet med strake ben. Fokus på å aktivere magen.

Progresjon: på strake armer.

Ryggliggende Knefleksjon
Bakre muskelkjede, samspill sete og hamstrings.


Ligg på ryggen med hælene i hver sin stropp. Løft opp i ryggliggende planke. Trekk hælene mot setet med strake hofter. Pass på at ikke setet synker ned mot gulvet. Øvelsen blir lettere med armene ned langs sidenProgresjon: balansepute under skulderblader

Stående Utfall
Alignment hofte/kne/tå.


Stå på ett ben rett under opphenget med støtte i stropper eller bred slynge. Ta knebøy med fokus på å holde rett linje i hofte/kne/tå. Pass på å få blikket frem og at kneet ikke passerer tærne.

Progresjon: på balansepute.

Ryggliggende Bekkenløft med ett bein
Samspill bakside kropp og hovedmuskel sete.


Ligg på rygg med smal slynge i knehasen på det ene benet. Løft setet fra gulvet og løft kroppen opp i strak posisjon.

Progresjon: med armene i kryss over brystet/ med balanseputene under skulderbladene.

NB: video viser med begge bein i slynger, øvelsen skal gjøres kun med slynge på ett bein.

Sideliggende Hofteabduksjon
Utoverførere og utadrotatorer (kan forebygge kneskader).


Ligg på siden med begge bena i bred eller smal slynge ca 30 cm over bakken. Løft opp i sideliggende planke, løft øverste ben. Returner til utgangsstillingen.

Progresjon: balansepute under skulder.

Stående/Knestående Flyes
Skuldre/nakke + bryst.


Stå under opphenget med armene bøyd og stropper på underarm. Beveg armene utover med ca 90 grader i albuen mens du lener deg fremover. Skyv deg tilbake til utgangsposisjon. Pass på god kontroll i mage og unngå svai i korsryggen. Husk å holde lave skuldre.