En prolaps kommer hvis mellomvirvelskiven i nakke eller rygg sprekker og det indre innholdet i skiven siver ut.  Neurac slyngebehandling er godt egnet til behandling av prolaps etter at den første akutte fasen er over. Etter en prolaps kan kontrollert opptrening i slynger være gunstig for å gjenopprette samspillet mellom indre stabiliserende muskulatur og de ytre bevegelsesmusklene. Behandlingen bør følges opp med egentrening i slynger for å sikre langvarige resultater og hindre tilbakefall.

Opp til 80% av befolkningen har ryggplager en eller flere ganger i løpet av livet (tall fra www.arbeidstilsynet.no). Noen av disse ryggsmertene kan skyldes skiveprolaps og vil kunne påvises ved hjelp av en MR-undersøkelse. Vanlig røntgen vil ikke kunne vise prolaps. Kliniske tester vil kunne gi en god indikasjon på prolaps, særlig der det er snakk om nerverotsaffeksjon (klem på nerve som går ut fra rygg eller nakke). Det trenger ikke være sammenheng mellom grad av smerte og størrelse på en prolaps. Man kan ha store ryggsmerter med en liten prolaps, og man kan en stor prolaps uten å ha vondt i ryggen i det hele tatt.

En prolaps kommer hvis mellomvirvelskiven sprekker og det indre innholdet i skiven siver ut. Dersom prolapsen kommer i kontakt med eller trykker på nerven vil man kunne få såkalt nerverotsaffeksjon. Det innebærer utstrålende smerter. Prolaps i korsryggen kan gi utstråling mot hofter og ned i benet, mens en prolaps i nakken gjerne stråler ut i armen.

Studier viser at smertene ved en prolaps kan føre til at hjernen begrenser signalstrømmen til muskulatur i smerteområdet. Dette kan påvirke samspillet mellom de forskjellige muskelgruppene og medføre ytterligere smerte og nedsatt funksjon. Prognosen er god ved akutte ryggsmerter, men symptomlindrende tiltak kan være nødvendig. Det anbefales å være i mest mulig normal aktivitet ved både akutte og langvarige ryggsmerter, siden inaktivitet kan føre til videre nedsatt funksjon og mer smerte.

Behandling av prolaps med Neurac slyngebehandling

Neurac slyngebehandling er godt egnet til behandling av ryggsmerter, også ved prolaps etter at den første akutte fasen er over. Selve skaden på skiven må kroppen selv reparere (eller i verste fall må det en operasjon til) , men kontrollert opptrening etter Neurac metoden kan være gunstig for å gjenopprette samspillet mellom indre stabiliserende muskulatur og de ytre bevegelsesmusklene.

Slyngetrening kan graderes og tilpasses den enkelte. Behandlingen skal være smertefri. Slyngebehandling i Redcord bør følges opp med egentrening i slynger for å sikre langvarige resultater og bedring.